tisdag 21 juni 2016

Midsommartårta


Årets midsommartårta får bli en rosa dröm med jordgubbar, vispad grädde och maräng. Bottnen är gjord av en pavlovabotten. Vi gjorde ett provexemplar idag för att se om det blev bra och provpanelen gav toppbetyg och jag håller med dem helt. Supersmarrigt!

Maräng:
4 äggvitor
3 3/4 dl socker
1 tsk röd karamellfärg

Fyllning:
1 liter jordgubbar
4 dl vispgrädde

Jordgubbssirap:
3-4 dl skivade jordgubbar
1 dl socker

Ugnsvärme. 125 grader
Vispa äggvitorna till hårt skum med en elvisp.
Tillsätt hälften av sockret och vispa en minut igen.
Fortsätt vispa och tillsätt resten av sockret med 2 msk i taget.
Tillsätt karamellfärgen och vispa lite till så det blir ett riktigt marängfluff.

Bred ut 2/3 av marängen på en bakplåtsklädd plåt, till en rund botten ca 22 cm.
Forma  så att det blir en högre kant runtom.
Klicka ut resten av smeten till marängtoppar på samma plåt.
Grädda 1 timme.

Jordgubbssirap: Kan hoppas över men det var så gott att ringla över.
Skiva jordgubbarna och socker i en skål som sättes över ett vattenbad. Sätt plastfolie över.
Låt småkoka en halvtimme på svag värme. Sila.

Vispa grädden, dela jordgubbar. Lägg marängbotten på ett fat och varva jodgubbar, grädde och marängtoppar. Dekorera lite om du har lust. Jordgubbssirapen kan ringlas över eller serveras vid sidan om.

Trevlig midsommar!

/ Karin och Barbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar