lördag 5 september 2015

Blåbärcurd med kardemumma och citron

I år det ju varit ett blåbärsår utan dess like och jag har plockat minst 50 liter. Stora smakfyllda bär. Jag fick det här receptet av Karin i bloggen och var tvungen att prova. En lysande stjärna på recepthimlen! Till scones, kakfyllningar, tårtor, bullar och vad du vill. Prova!

500 gram blåbär (ta inte amerikanska som är torra) frysta eller färska spelar ingen rol
2 dl socker
75 gram smör
1 msk citron
2 ägg
0,5 tsk nymortlad kardemumma

Lägg blåbären i en kastrull tillsammans med citronsaften
Mosa bären med en potatisstöt och låt dem puttra på medelvärma i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från plattan och sila bort skalresterna.
Du bör ha ca 2 dl saft. Annars reducera ner det eller anpassa övriga ingredienser.

Häll tillbaka saften i kastrullen.
Vispa ner äggen, sockret och kardemumman.
Sätt tillbaka på spisen och sjud försiktigt på svag värme samtidigt som du rör med visp.

Tillsätt smöret i klickar och fortsätt att röra långsamt.
Doppa en sked i krämen och lyft sedan upp den. Om baksidan på skeden är täckt av kräm när resten runnit av är den klar. Curden tjocknar efter då den svalnar.

Håller ca 14 dagar i kylen enligt receptet, jag hade min i en månad utan problem...

/ Barbro


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar