fredag 29 augusti 2014

Svärmors inlagda rödbetor

Svärmors inlagda rödbetor har jag alltid tyckt varit godare än de jag gör. Nu när jag skördat första omgången rödbetor tiggde jag åt mig hennes recept. Hon använder riktig ättika 24 % och det har inte jag gjort. Det är mer socker i hennes och när lagen kokat ihop får de skivade rödbetorna ett uppkok i lagen. När betorna är skivade strör hon också 1 msk salt ovanpå dem. Det är ett riktigt gammalt recept och kanske kan man minska på sockret en aning. Nu gjorde jag exakt efter hennes och se blev gudomligt goda!

5 liter skivade rödbetor
3 grader ättika 24 %  ( OBS! Inte ättikssprit)
1 liter vatten
9 hg socker
20 hela kryddnejlikor

1 msk salt

Koka rödbetor mjuka. Spola den i kallt vatten och dra av skalet.
Lägg dem på ett fat och strö över 1 msk salt. Låt dem ligga och dra med saltet under tiden du gör iordning lagen.

Koka lagen med kryddorna och låt den koka ihop ett par minuter. Skumma om det behövs. På flaskorna med riktig ättika är flaskan graderad i glaset med en liten upphöjning. Det ät tre såna grader man ska använda.

Skiva rödbetorna. Jag fick ihop 4,5 liter på min sats och det var lagom för den här lagen.
Häll i skivorna och låt det få ett snabbt uppkok.

Häll upp på glasburkar och sätt på locket direkt så bildas ett vakuum som gör att rödbetorna konserveras och inte möglar.

/Barbro


söndag 24 augusti 2014

Kräftströmming

Här kommer ett recept på en krämig och god kräftströmming. Passar på buffébordet eller som ensamrätt tillsammans med potatis. Jag vill ha inlagda rödbetor till också men det är en smaksak...
Jag såg på "Halv åtta hos mig" i våras där den fick toppbetyg. Och det fick den även av maken och mig!


ca 15 strömmingsfileér
färsk dill (jag tog frusen)

En halv tub tomatpuré
4 dl grädde (jag blandade visp och matlagningsgrädde)
3 tsk krossade gula senapsfrön
örtsalt

Börja med att smöra en form och lägg dill på botten.
Klipp bort ryggfenan på strömmingen, lägg på dill och rulla ihop.
Täck hela formen med rullade strömmingar.

Blanda ihop tomatpuré, grädde, senapsfrön och örtsalt.
Eftersom örtsalt är mildare än vanligt salt får man ta rätt mycket. Smaka av!

Grädda i 175 grader ca 25 minuter.

/Barbro

söndag 17 augusti 2014

Kryddstark squashgratäng

Det börjar bli dags att skörda årets grönsaker, det växer så det knakar. Av en grannfru fick jag två stora squash och då passade jag på att göra en gratäng med lite hetta i. Squashen behöver ju nåt som lyfter den som är smaklös i sig. Den här rekommenderar jag verkligen.


1 röd lök
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 squash

500 gram köttfärs
krossad tomat
sambal olek
salt
riven ost
creme fraiche

Hacka all lök grovt och fräs den mjuk.
Tillsätt köttfärs och låt den bryna med.
Skär paprikan i grova strimlor och tillsätt den med.
När allt är brynt tillsätts krossad tomat på känn. Jag hade nog i ca 2 dl...
Låt det koka ihop några minuter.
Tillsätt 1 burk creme fraiche och låt få ett uppkok.
Salta och smaksätt med sambal olek så stark som du vill ha.

Skala squashen med en osthyvel. Skär sen skivor av squashen med osthyveln.

Varva skivor av squashen och köttfärsen precis som när du gör lasagne. Ta rätt mycket av squashen för den krymper ihop och blir tunn. Avsluta med riven ost.
Grädda i 225 graders ca 30 minuter.

Vill du ha ett vegetariskt alternativ är det bara att utesluta färsen.

torsdag 14 augusti 2014

Rågsiktsrutor

Brödbak är inte så vanligt i vårt hem, då och då tröttnar jag på att allt köpebröd smakar väldigt lika och innehåller massor av knasiga tillsatser och då slänger jag på en deg. Jag blir alltid lika överraskad över hur enkelt det är att baka ett gott bröd!

Det här brödet är från tidningen Hembakat och gräddas dessutom i långpanna, ingen krånglig
utbakning.



2 plåtar
Riktigt luftiga och saftiga bröd som kan delas i mindre rutor vid servering.
5 dl vatten, fingervarmt
5 dl mjölk, fingervarm
50 g jäst
1 msk salt
¾ dl ljus sirap
75 g smör, smält
22–24 dl rågsikt


GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.

4. Skär degen i fyra delar med en vass kniv eller degskrapa. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.
 På med ett smör och en god ost, en toppenfrukost helt enkelt. ~Karin

tisdag 5 augusti 2014

Pappardelle med varmrökt lax och pepparrotssås

En riktigt bra sommarrätt för dessa riktigt varma dagar när man helst inte vill spendera alltför mycket tid i ett varmt kök. Jag gillar verkligen varmrökt lax och att kombinera den med pepparrot var fantastiskt gott.


Från Allt om mat:s stora kokbok är receptet, för 4 personer.

400 gram pappardelle
1/2 msk gurkmeja
2 knippen rädisor
125 gram pepparrotsost
1/2 dl av pastavattnet
1 knippe gräslök
500 gram varmrökt lax (eller annan rökt fisk)

Koka upp vatten i en stor gryta och tillsätt salt och gurkmeja. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Ansa och halvera rädisorna. Lägg dem i pastavattnet när 1 minut återstår av koktiden.

Rör ut pepparrotsosten med 1/2 dl av pastavattnet. Grovhacka gräslöken. Ta bort skinnet på laxen och dela den i bitar.

Häll av vattnet från pastan och rädisorna. Blanda ner gräslöken och häll ner på ett varmt fat. Lägg på laxen och ringla över såsen.

Servera gärna med en god sallad till.

Njut! ~Karin

lördag 2 augusti 2014

Blåbärskaka

Idag är det Karin som har namnsdag och då passar vi på att fira Karin i vår blogg. Hon får en blåbärskaka eftersom hon älskar blåbär. Det är ont om blåbär här där vi bor men vi har lyckats plocka några liter...
Kakan är god som den är men det går förstås att ha glass eller vaniljsås till.
Receptet hittade  vi i Hembakat.

Ca 20 bitar

125 gram smält smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl vaniljyoghurt
3 ägg
1,5 dl socker
1 msk bakpulver
5 dl vetemjöl
2-3 dl blåbär och 1 msk vetemjöl

Garnering:
Mandelspån och pärlsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda smör, mjölk och yoghurt i en bunke.
3. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp.
4. Tillsätt bakpulver, mjöl och smör/mjölkblandningen.
     Blanda ihop allt.
5. Blanda blåbären med mjölet och rör försiktigt ner dem i smeten. Vi tog lite hallon också...

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i. Ta en liten långpanna ca 25 x 35 cm.
Strö överpärlsocker och mandelspån..
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min.