torsdag 1 maj 2014

Flanksteksfajitas

Förra midsommar blev vi serverade en variant av denna rätt hemma hos sambons bror, och sedan dess har vi från och till pratat om att vi vill äta det igen. Vi bjöd över några vänner som liksom vi nyligen fått barn för en valborgsmiddag, och den här rätten blev verkligen en succé! Vi börjar med köttet, receptet hittades här.




 Flanksteksfajitas
1 flankstek på cirka 800 gram

Brine (rimning)
0,5 msk sambal
1 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
saft från 0,5 citron
2 msk Worchestershiresås
2 msk japansk soja
0,5 gul lök, riven
6 vitlöksklyftor, rivna
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk dijonsenap

1. Blanda en marinad av samtliga ingredienser.
2. Lägg flanksteken i en plastpåse.
3. Häll marinaden i påsen, och se till så att den fördelas runt flanksteken.
4. Tryck ut luft, förslut påsen, och låt flanksteken marinera i kylskåpet i 1-3 timmar. Förbered resting butter (kryddsmör). Blanda till smöret i en ugnsfast form, som med god marginal rymmer flanksteken.

 Kryddsmör
4 msk rumsvarmt smör
0,5 msk sambal oelek (eller efter smak)
4 rivna vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 msk finhackad bladpersilja
1 msk hackad, färsk timjan

5. Ta ut flanksteken ur plastpåsen. Stryk av överflödig marinad, och torka köttet torrt. Lägg köttet på en skärbräda.

Gör en kryddblandning:
1 msk grovt mortlad svartpeppar
1 msk pasilla chili (vi använde chipotlechili)
1,5 msk maldonsalt

6. Strössla kryddblandningen jämt över flanksteken på ömse sidor, och massera in den.
7 Pensla med rapsolja.
8. Tillaga flanksteken på direkt grillning, på mycket hett galler.
9. Grilltiden beror givetvis på köttets tjocklek, men räkna med minst två gånger tre minuters grilltid på varje sida.
10. Försök att vända flanksteken för att få till ett snyggt mönster av grillgallret.
11. Ta flanksteken direkt från grillen, och lägg den i resting butter i formen.
12. Ös med smöret, så att det finns fördelas även ovanpå steken.
13. Täck med aluminiumfolie och låt stå 5 - 10 minuter.
14. Lägg upp på skärbräda, och skär upp i tunna skivor mot fiberriktning.
15. Lägg tillbaka köttet i formen med smör, blanda, och servera omgående.



Vi serverade våra fajtas i tortillabröd tillsammans med sallad, chipotlemajonnäs, majs-och avokadosalsa och gräddfil. Fantastiskt gott!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar