Irländsk chokladtårta med smak av whiskey
För 15-20 pers
200 gram choklad 55% (eller om du vill ta blockchoklad)
3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl whiskey
1 dl socker
100 gram rumsvarmt smör
3 ägg delade
75 gram grovmalen mandel
ett par droppar bittermandelolja
1 dl vetemjöl
Glasyr:
100 gram vit choklad
2 msk whiskey
100 gram smör
Bryt chokladen i bitar i en skål, tillsätt whiskey och kaffe. Ställ i ett vattenbad tills det smält och låt det svalna.
Vispa vitorna till hårt skum med en nypa salt.
Rör socker och ägg vitt och pösigt. Rör ner en äggula i taget och rör kraftigt emellan.
Blanda i chokladblandningen. Sedan mjöl. mandel och bittermandeloljan.
Vänd till sist ner vitorna försiktigt.
Häll i en smord form och grädda i 25-30 min i 175 grader. Jag tog ut min efter 25 min då den började släppa i kanterna. Låt den kallna och bred sedan på glasyren.
Glasyr:
Smält vit choklad och whiskey i vattenbad. Klicka i smöret och rör med en visp tills det svalnat lite då och då. Jag ställde skålen i kallt vatten så gick det lite snabbare.
/Barbro