måndag 17 december 2012

Ännu mer saffran

Om du gillar saffran OCH gillar mandelmassa ska du definitivt prova att göra de här saffranslängderna. Mycket mandelmassa! Det är mamma Margareta som brukar baka dessa och maken är helt tokig i dem. Jag sparade lite deg när lussekatterna bakades och så fick han två längder. Utan russin som han vill ha dem...


Saffranslängder med god mandelmassefyllning

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
3 pkt saffran av bra kvalitet
2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
ca 1 kg vetemjöl

Smält smöret och låt saffranet smälta med. Tillsätt mjölken och låt det bli ljummet.
Blanda ihop allt som en vanlig jäsdeg och låt den jäsa, det brukar ta en timme nästan.

Gör fyllningen under tiden:
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
100 gram smör rumsvarmt
russin och hackad mandel

Riv mandelmassan grovt och blanda ihop med övriga ingredienser.

Kavla ut ganska tunna rektanglar av degen och lägg fyllning på mitten. Vik båda sidorna över mandelmassan till en ganska platt längd. Klipp upp längden och låt den jäsa igen.
Grädda i 175 grader ca 15-20 minuter.


7 kommentarer:

  1. Hur många längder blir det,,åhh va mumsigt det låter..
    Bara ett problem,,jag har skåp-ätit upp mandelmassan
    Mia

    SvaraRadera
  2. På en halvliter blir det nog 4 längder. Och mer mandelmassa finns ju i affären :-)

    SvaraRadera
  3. Saffrans längder med mycket mandelmassa är bara så gott!!! Det ska vara mycket av det gojsiga!!

    SvaraRadera
  4. Bakade de här längderna med mycket mandelmassa och det blev dundersuccé på glöggpartyt! Alla ville ha adressen till bloggen.
    Jättetrevlig blogg och kul idé att familjeblogga!
    God Jul!

    SvaraRadera
  5. Känner mig jättedum, men hur viker man ihop och klipper man till flätor, Kram Yvonne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga frågor är för dumma! Titta här i länken hur du viker höger och vänster ...

      http://www.recepten.se/recept/saffranslaengder.html

      Radera
  6. Herre jösses, så gott det här blev!
    Topprecept och ni levererar som vanligt.

    SvaraRadera