söndag 22 juli 2012

Sommarutflykt hos Söta saker

Här kommer ett finfint recept på kardemummakringlor. Goda kringlor som passar perfekt att ta med sig i matsäckskorgen och smakar lika gott till kaffe, te eller saft. Det får också bli vårt bidrag till Månadens sötsak som handlar om vad man vill ta med sig "hemifrån" på utflykten. Satsen är liten men så är de godast färska!

Kardemummakringlor

Det här behövs till 30 kringlor:
150 gram smör
6 dl mjölk
50 gram jäst
2 krm salt
2 tsk stött kardemumma (ta mer om du inte stöter den själv)
16-18 dl mjöl

Fyllning 150 gram smör
1,5 dl socker
2 msk stött kardemumma

Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Finfördela jästen i en bunke och häll över degvätskan, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Under tiden blandar du fyllningen, rör så det blir mjukt och bredbart.

Kavla ut degen tunt till en stor rektangel och ha på fyllningen. Skär i tunna remsor, sno och forma dem till kringlor. Jäses igen till dubbel storlek.
Pensla med ägg och ha på pärl eller strösocker.
Grädda i drygt 200 grader ca 7-8 minuter.

Sen är det bara att packa matsäckskorgen och ge sig ut....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar