söndag 30 augusti 2009

Pasta med tomat och vitlök

Igår gick jag förbi Bondens marknad vid Medborgarplatsen i Stockholm. Köpte majskolvar, olika sorters tomater och hemmagjord jordgubbssaft, allt ekologiskt så klart. Och gott!

Utnyttjade tomaterna till gårdagens middag, inspirerad av en rätt jag brukar äta på restaurangen Vapiano här i Stockholm.

Till två personer:
tagliatelle
tre tomater
två vitlöksklyftor
olivolja
ruccola
pinjenötter
salt och peppar

1. Koka pastan.
2. Skär tomtaterna i mindre bitar.
3. Värm olivolja i en stekpanna, fräs pressad vitlök i denna.
4. Lägg i tomtaterna och låt dessa bli varma med vitlöken.
5. Häll av den färdiga pastan och lägg i stekpannan, blanda väl med tomaterna och vitlök. Salta och peppra.
6. Servera med ruccola och pinjenötter.
Gott! Och kul att äta vegetariskt för en gångs skull.


Enjoy!
Sofie

fredag 28 augusti 2009

Den bästa kladdkakan...


Den här kladdkakan har vi gjort hemma ända sen jag var liten... uppskrivet i mammas Vår kokbok längst bak, håller pärmen på att lossna för att vi har kikat på den här sidan så många gånger. Av de kladdkakor vi testat hittills, är det faktiskt ingen som slagit denna! Jag bakade den och tog med mig till jobbet nu i helgen, och den tog slut på en gång. Världens bästa kladdkaka alltså :) Jag har bakat den så många gånger att jag nu kan receptet utantill... Jag var naturligtvis att Karinifiera kladdkakan lite och strödde ätbart turkost glitter över den! Den fina formen fick jag i present när jag fyllde 26 av två av mina kolleger... för att jag skulle baka kladdkaka och ta med mig :)

Sätt ugnen på 160-175 grader.

2 ägg
3 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1.5 dl vetemjöl
100 gram smält och svalnat smör

Blanda ihop allting, inget ska vispas utan bara röras ihop. Grädda i 25-30 minuter beroende på hur kladdig du vill att den ska vara. Servera med grädde eller glass :)

~Karin

onsdag 26 augusti 2009

Inkokt lax / Limpa

Söndagspyssel
En svensk klassiker och stor favorit i den Franssonska hemmet är inkokt lax. Kokas i en gott spad av mycket dill, morötter och lök. Med fördel dagen före och förvaras i sitt spad till dess. Saftig och god laxrätt. Skriver inte ut receptet eftersom det går att söka överallt....
Jodå, det finns en lax därunder...
Och passade på att baka Agnes limpa ett recept som jag fick av Karin, en väninna från Strängnästiden. Är det här du letar efter Sofie?



Å när ugnen ändå var varm passade förstås Anders på att se till att fylla på chokladnivån med en drömtårta.

söndag 23 augusti 2009

Vinbärskladdkaka.....

Jag var hemma hos mamma o pappa några dagar innan jag åkte till Kroatien, och då passade jag och mamma på att ge oss ut i skogen och plocka en massa bär. Vi plockade blåbär och hallon, och döm om min förvåning när vi hittade GULA hallon i skogen. Har aldrig hört talas om det förut... coolt tyckte jag!

Alla de här hallonen är alltså skogshallon och plockade i snår och buskar mitt ute i skogen... härligt! Och så kan man skymta lite gula hallon med. Det blev också en hel del blåbär!

Efter den här megaplockningen, blev totalt 9 liter bär som numera är i mammas frys som jag får hämta när jag vill... härligt!! Kan man baka blåbärs och hallon-grejjer hela vintern!! Drömmen! Vi passade även på att plocka en del röda vinbär... Jag har aldrig någonsin tyckt om röda vinbär, och jag blev alltid jättesur när jag var yngre på typ fredagkvällarna när vi skulle ha mys hemma och så gjorde mamma en vinbärspaj... till min syster Sofies glädje, som älskade den!

Nu så tänkte jag och mamma att vi skulle passa på och svänga ihop en vinbärspaj, vi hade plockat en hel del.. Mamma gjorde även en stoor sats med gele (huuu) till pappa och bror. Men den här gången... Oooh vad jag tyckte att pajen var god!! Helt fantastisk, jag kunde nästan inte sluta äta. Det var helt otroligt. Nästan så jag inte ville blogga om det, för jag vill ju helst inte erkänna det för Sofie... Så nu funderar jag på om jag måste omvärdera allt som jag inte gillar.

Här är den fina pajen! Och själva pajdegen.. oooh så god. Helt otroligt god. Tänkte att vi skulle göra pajen med hallon också men, det orkades faktiskt inte med efter en lång dag i skogen... Nästa gång jag kommer hem kanske vi svänger ihop den!

Receptet som mamma har fått av morbror fru är:

75 g smält smör
2,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl

Detta ska röras ihop med en slev, inte vispas! Bred ut i en smörad och bröad form, och sen så 3 dl valfria bär ovanpå. Tror att den här pajen funkar med alla sorters bär :)

Grädda i 25-30 minuter i 175 grader. Serveras till vaniljglass, och den är lika god direkt ur ugnen som dagen efter... Om det finns nån kvar det vill säga!

Enjoy!

~Karin

fredag 21 augusti 2009

Olas hjortronsylt

När min dotter och svärson kom från semester i Sundsvall hade de med sig hjortron som de varit ute på en myr och plockat. Jag har aldrig haft den lyxen att få hjorton och aldrig kokat sylt på dessa bär.
Men med vägledning av Ola så gick det utmärkt. Vilken sylt - kan inte beskrivas i ord. Så fantastiskt god.

Koka 1 kg hjortron tillsammans med
7 dl strösocker i ca 20 minuter.

KLART!

tisdag 18 augusti 2009

1 smet, 100 muffins!

Jag fick den mest underbara presenten av mina kära syskon nu när jag fyllde, boken 1 smet 100 muffins. Nu kommer det bli muffinsbakande av.... mer än vanligt alltså. :) Jag har redan kolla ut de första 15 recepten som jag ska testa.. det första blev gjort idag!

Det blev Marshmallowsmuffins dagen till ära....:) De var... helt okej, inte den perfekta muffinsen men jag tror att jag måste revidera receptet lite så kan det nog bli bra! Blev lite för stark chokladsmak, plus att jag tror att temperaturen var lite för hög, jag tog ut den andra plåten muffins bara efter halva gräddtiden.

Här kommer receptet...:)

100 g minimarshmallows
225 gram vetemjöl
55 gram kakaopulver (det räcker kanske med 45 gram..)
1 msk bakpulver
drygt 1/2 krm salt
115 gram ljust farinsocker (jag hittade bara mörkt men det blev bra ändå)
2 medelstora ägg
2 1/2 dl mjölk
85 gram smält smör

Sätt ugnen på 200 grader.

Klipp marshmallowsen i halvor.
Blanda samman mjöl, kakao, bakpulver och salt i en stor bunke. Rör i farinsockret och marshmallowsen.

Viska samman äggen lätt i en stor bunke, vispa sedan i mjölken och smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna med äggvispet. Rör försiktigt tills allt blandats, men inte för länge.

Fördela smeten i formar, grädda muffinsen i ca 20 minuter tills de höjt sig och känns fasta.

Flytta över muffinsen till ett galler för att svalna... Enjoy :)

~Karin

måndag 17 augusti 2009

Quiche / Rågsiktsbröd / kolakakor

...i mitt lilla lilla kök. Jag har varit extremt huslig de senaste dagarna, kan ha något att göra med att jag har storstädat mitt kök (det är egentligen en kokvrå men det känns bättre att säga kök..) så jag behöver inte ha så mycket ångest över att jag egentligen borde städa istället för att göra nåt annat. Så, nystädat och omorganiserat kom min baklust tillbaka!

Jag har de senaste dagarna svängt ihop en paj, två olika typer av kakor och bröd! Hur bra är inte det? :)

Jag bakade rågsiktsbröd som redan gjorts på bloggen, underbart. Sen svängde jag ihop en quiche.









Efter det blev två typer av snittkakor, som förresten tog slut på TVÅ dagar på mitt jobb. Underbart. Chokladsnittar, och sen blev det kolakakor. Bra gjort på ett par dagar va? :)






Och så här kommer det ett litet kort
på min enorma köksbänk med mina köksmaskiner...:) En matberedare
som jag fick i födelsedagspresent i år av mamma och pappa, tack! En stavmixer, också från mamma och pappa plus en elvisp. Det är alltså lite knepigt att baka i min lilla vrå, men det är desto mysigare :)


~Karin

fredag 14 augusti 2009

Sirapskakor

Här följer fortsättningen på de småkakor jag bakade till mamma innan Kina-resan. Idag Leilas sirapskakor, som jag tycker är alldeles underbara. Vad tyckte du mamma?


Jättegoda kolasnittar
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

1- Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat,vaniljsocker och ingefära och vänd ner i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
Recept från Leilas A piece of cake.

Enjoy!
/Sofie

måndag 10 augusti 2009

Fisksoppa?

Det är lite torftigt med inlägg från denna fröken (Karin), men bättring kommer nu när semestern är över och vardagen återkommer med rutiner :) I väntan på något bättre tänkte jag bjuda på en bild på min sämsta matupplevelse från Kroatien som jag nyss kom hem ifrån. Något härligt att jämföra med fiskgrytan som mamma la in nedan... Sugen på något riktigt gott beställde jag in "Fish soup with scampi" på en restaurang, och såg framför mig en soppa med fisk och räkor i en härlig blandning... Istället får jag in:


Detta är alltså buljong, med lite ris och kanske 10 små små räkor som flöt omkring... Långt ifrån den matiga soppan som jag hade förväntat mig. Och nä, särskilt gott var det faktiskt inte heller. Så illa att jag faktiskt sa det när servitören frågade hur maten var (jag brukar aldrig klaga...). Och jag behövde inte betala för den :) Hepp!

~Karin

söndag 9 augusti 2009

Min egen Fiskgryta

En god och lätt rätt att laga till.

1liten purjolök
skivas och brynes lätt i en kastrull.
2 tomater skäres i bitar och får bryna med lite.
1/2 dl vatten eller vitt vin tillsättes.
1 dl matlagningsgrädde likaså.
400 gram torskfilé delas i 8 bitar och får puttra med.
1 dl hackad persilja och 2 msk fiskfond tillsättes.
salt och peppar efter behag

Jag kokade sockerärtor och dekorerade med. Det blev gott!

~~Barbro ~~